ravitieto.fi

- enemmän raviurheilusta -

Köppinen ja Mokomani

Kuninkuusravit Porissa 2.-3.8.2014

Ravivaltakunta sai uudet Kuninkaalliset Porissa, kun yksikään aiemmista Kuninkaista tai Kuningattareista ei ollut titteliään puolustamassa.
Uusi ravikuningas on tittelin itselleen päätösmatkan vahvalla esityksellä valloittanut Köppinen Ari Moilasen ajamana ja uusi Kuningatar on suuryllättäjänä voittanut Mokomani ohjaksissaan Jukka-Pekka Kauhanen.

Köppinen ja Mokomani uusi hallitsijapari

kuninkaallisetPorin Kuninkuusravien voittajiksi selviytyivät kolmen matkan yhteistuloksien perusteella Köppinen, joka ratkaisi kuninkuuden vasta päätösmatkalla ja Mokomani, joka voitti osamatkoista mailin kilpailun.

Oriiden lopputulokset:
1) Köppinen 9:28,1 2) Vieskerin Valo +0.04 3) Virijori +2,1 4) Tapsan Tahti +2,5 5) Metkutus +3,0 6) Hurja-Ero +5,2 7) Boker +5,3 8) Hullumies +6,2 9) Elias Intomieli +7,6. Rikelme, Camri ja Rapin Aatos hylättiin.

Tammojen lopputulokset:
1) Mokomani 9:34,5 2) Sekottaja +1,0 3) Martsa +2,8 4) Yllin Kyllin +3,8 5) Aino-Ilona +4,0 6) Vislakka +6,3 7) Mian Mari +6,6 8) Kemun Tutu +7,7 9) Vaiva +10,1. Hopihopi keskeytti, Topin Musta ja Saaga S hylättiin.

koppinenMoilanen ja Köppinen ratkaisivat päätösmatkalla
Ari Moilasen hevostuntemus ja oivalliset taktiset ratkaisut sekä 11 -vuotiaan Köppisen (Liising) ehtymättömät voimat ja kova rutiini ratkaisivat lopulta Kuninkuuden Korhosen perheen kotikasvatille. Hullumies/Seppo Sarkola avasi kahden aiemman matkan tapaan omaa vauhtiaan kärkeen saaden toisessa kaarteessa Köppisen rinnalleen. Sarkola olisi ollut valmis luopumaan johtopaikastaan, mutta Moilanen ei halunnut tarjota vetoapua vastustajalleen ja jatkoi Hullumiehen rinnalla.
Kierros juostuna ilmestyi kolmannen kautta kärkiparin rinnalle Metkutus/Juha-Matti Paavola, mutta Moilanen ei ollut valmis luopumaan paikastaan. Metkutus pakitti ja löysi paikan 3.ulkoa Rikelme/Harri Koivusen takaa.
Vieskerin Valo/Pertti Niverin parannellessa takaa asemiaan 1400 jäljellä kolmatta edeten lähemmäs kärkeä siirtyi Köppinen lopulliseen piikkiin reilu kierros jäljellä. Köppinen jaksoi puristaa hienosti maaliin asti ja ratkaisi peräänantamattomuudellaan Kuninkuuden lopulta itselleen 0,4 sekunnin erolla urheaan Vieskerin Valoon. Päätösmatkan tulos 23,8a/3100m on uusi Suomen ennätys.
1,8 sekunnin johtoasemasta päätösmatkalle lähteneelle Hullumiehelle viimeinen kierros oli liikaa sen jäädessä lopulta kokonaisajassa päätösmatkan viimeisellä kierroksella peräti 8,1 sekuntia voittajalle valahtaen yhteistuloksissakin lopulta sijalle 8.

sekottajaSekottaja yllätti tammojen päätösmatkalla
Tammojen Kuningatartaistossa saatiin yllätysvoittaja, kun kahdella ensimmäisellä matkalla keskinkertaisesti pärjännyt 12 -vuotias Sekottaja (Kihi T) puristi voittoon 275 startin tuomalla rutiinilla Jarmo Saarelan ajamana.
Ensimmäisellä kierroksella johtopaikka vaihtui tiuhaan tahtiin (Hopihopi-Yllin Kyllin-Vislakka) kunnes Saarela haki lopullisen johtopaikan Sekottajalla kaksi kierrosta maalista. Maalisuoralla Sekottaja sai vakavan haasteen, kun jo kokonaiskilpailusta maililla tulleen hylkäyksen myötä pois ollut Saaga S/Matti Nisonen haastoi, mutta Sekottaja vastasi rehdisti varmoin ottein kellottaen voittoajaksi uuden Suomen ennätyksen pitkällä 3100 metrin matkalla 25,0a. Tamman omistavat Tiina Kallio, Pia Järvinen ja Jarmo Tahlo Ylöjärveltä ja sen on kasvattanut Petteri Salonen.
Kuningattareksi selviytyi näin kahden matkan jälkeen johdossa ollut ja niissä tarkan sisäratajuoksun kuten päätösmatkallakin saanut ja päätösmatkalla kuudenneksi jaksanut 11 -vuotias Mokomani (Hovi-Ari). Mokomanin omistavat Eero Flankkila&Emmi, Severi ja Selma Salmela. Kuningattaren ovat kasvattaneet kuten sen myös sunnuntaina oman lähtönsä voittaneen pikkuveljen Jokivarren Kunkunkin Seppo Kivimäki ja Pekka Oravisjärvi. Hoitajina ovat toimineet Kati-Susanne Salmela ja Sari Härkönen. Mokomani siirtyi Kauhasen talliin pari viikkoa ennen Kuninkuusraveja. Sari Härkönen on Kauhasen työntekijä ja Kati-Susanne on tamman aiemman valmentajan Flankkilan tytär.
Kokonaistuloksissa toiseksi tasan sekunnin erolla nousi Sekottaja päätösmatkan vahvalla esityksellä. Avausmatkalla jo hylätyksi tullut Topin Musta/Tuomo Ojanperä puristi päätösmatkalla kolmanneksi. Martsa kiersi koko avaustuhannen kolmatta ilman selkää, pakitti taakse ja kiri  maaliin vielä kolmantena saavuttaen nelossijan kokonaiskilpailussa.
Hopihopi ei jaksanut maaliin keskeyttäen viimeisellä takasuoralla.
Matti Nisosen hyvin alkaneen kuningatartaiston "kruunasi" päätösmatkalla hänen saamansa 300 euron sakko ja viikon ajokielto kielletystä ajotavasta.

hullumiesHullumies hallitsi maililla
Lauantain tapaan Seppo Sarkola kaasutti Hullumiehellä (Turo) heti johtopaikalle ja vei helposti ylivoimaisen voiton ajalla 21,6a/1609m. Virijori/Jani Ruotsalainen matkasi aivan hännillä, josta se tykitti maalisuoralla viuhuvalla kirillä juuri linjalla toiseksi ennen viimeiset 1300 sinnikkäästi kolmatta ilman selkää kiertänyttä Vieskerin Valo/Pertti Niveriä. Tuleva Kuningas Köppinen jäi tällä matkalla täysin rintaman taakse pussiin ja hännille.
Hullumiehen omistaa 12 jäseninen Talli Hullumies Huittisista ja sen on kasvattaneet Kauppapuutarha Ylitalo Oy ja Esa Lähdekorpi. Hoitaja on Sarkolan monivuotinen työntekijä Katri Mäkinen.
Camri laukkasi voittajan takaa hylkyyn eikä osallistunut enää päätösmatkalle.

mokomaniTammojen maililla dramatiikkaa
Avausmatkan voittanut Saaga S/Matti Nisonen jäi sisäradalta auttamatta kauas sisäradan syövereihin, lopulta 5.sisälle. Se sai kiritiloja maalisuoralla kirien todella terävästi kärkikamppailuun saakka, mutta sitten musteni taustajoukkojen maailma: tamma laukkasi pieneen korjausliikkeeseen kovassa vauhdissa ja laukkasi hiukan ennen maalia tullen hylätyksi. Näin sillä ei ollut enää mahdollisuuksia titteliin, jonka se eittämättä olisi ravilla pysyessään saanut.
Mokomani (Hovi-Ari) ei jäänyt ilman osalähtövoittoa sen kirittyä maililla 3.sisältä voittoon ennätysajallaan 22,0a/1609m. Keulaan avannut ja johtopaikan tallikaveri Vislakalle antanut Hopihopi/Hannu Hietanen riitti mielimatkallaan toiseksi ohittaen Vislakan lopussa.

 Pörnä-TyttöTammasta Pikkukunkku
5 -vuotiaiden suomenhevosten Pikkukunkku-kilpailun jännittävässä loppuratkaisussa puristi lopussa parhaiten Esa Holopaisen ajama "Sepän valiotamma" Pörnä-Tyttö (Viesker). Suursuosikki ikäluokan Kriteriumvoittaja Koivikon Kalle/Tuomas Pakkanen avasi omaa vauhtiaan kasiradaltakin johtopaikalle ja veti reipasta Pörnä-Tyttö perässään. Maalisuoralle tultaessa Pörnä-Tyttö nousi haastamaan Kallen ja se tuottikin tulosta juuri ennen linjaa Pörnä-Tytön työntyessä voittoon 5 -vuotiaiden täyden matkan SE -ajalla 24,6a/2100m.
Ikäluokkansa kärkitammoihin (mm. 2013 Pikkuprinssin kolmonen) kuuluvan Pörnä-Tytön omistaa ja sitä valmentaa Peri Laine Orivedeltä ja sen on kasvattanut Tuija Setälä.
veniceVenicelle St Leger -kenraali
Jälleen nappisarjan voittosummaansa nähden löytänyt Kuopiolaisen Heikki Korhosen suojatti Venice (Quite Easy) tekaisi ylivoimavoiton kylkiäisenä uudet keskipitkän tammojen voltin SE -lukemat 14,4/2620m.
Tutusti Mika Forssin ajama 5 -vuotias tamma lähti takamatkalta terävästi liikkeelle lähtien jo puolikkaan jälkeen parijonosta eteenpäin hakien kierros juostuna johtopaikan.
Maalisuoralla sisäradassa oli imua kun Venice lähti omille teilleen. Niinpä sitä lähinnä seuranneet Korven tallin hevoset Eden Duo/Janne Korpi ja Arctic Excellence/Pekka Korpi valtasivat muut totosijat.
Kaustisella hurmannut Rainbow Zet/Mikael Kopola kiersi voittajan rinnalle 1400 jäljellä, mutta tällä kertaa kyyti oli sille liian kylmää sen pudottua lopulta kauas voittajasta viidenneksi.

Muitakin vahvoja tammoja nähtiin
Tammaenergia oli sunnuntainakin voimissaan Pörnä-Tytön ja Venicen lisäksi, kun voittoihin juoksivat Hillbilly Hilda ja Nike Di Girifalco. Timo Leivon suojatti Hillbilly Hilda (Viking's Way) teki todella urhoollisen esityksen matkaten johtaneen Victor Quo Vadis/Hannu Torvinen rinnalla kovassa vauhdissa puristaen siitä maalisuoralla rehellisesti ykkösenä maaliin. Hyvin kirinyt Aarni's Fire/Ari Kela tiputti Victor Quo Vadiksen pronssille. Koko kolmikolle merkattiin sama aika 13,1a/2100m.
Taina Jokisen huippukuntoinen suojatti Nike Di Girifalco (Supergill) sai hyvän juoksun Olli Koivusen ajamana 2.ulkona, josta se lähti kiriin jo 700 jäljellä haastamaan 1500 jäljellä johtopaikan hakenutta Magnat/Jukka Torvista. Maalisuoralla nuoret miehet Olli Koivunen ja Jukka Torvinen kävivät yleisöönmenevän tuiman taiston voitosta, jossa Koivusen ajama italialaistamma puristi väkisin juuri linjalla voittoon uudella ennätyksellään 12,9a/2100m. Timo Leivon toinen huipputamma Jaqueline Mon Ami seurasi voittajaa, muttei ehtinyt tässä vauhdissa kuin kolmanneksi.

Jokivarren Kunkulle Kohti Joensuuta -lähtö
Joensuun 2015 Kuninkuusravien nimikkolähdössä suosikki, tuore Suur-Hollolavoittaja Jokivarren Kunkku (Turo) vei kymppitonnin palkinnon ajalla 23,5/2120m. Näin päivä oli kasvattajakaksikolle Kivimäki&Oravisjärvi täydellinen kun isosisko Mokomanista kruunattiin Kuningatar hetkeä myöhemmin. Emästä Pimpotar on vielä tulossa 2011 syntynyt tammavarsa Joihurista.

Sunnuntaipäivän muissa lähdöissä juhlivat voittajina selvän kirivoiton ottaneet Geena Ale/Mika Forss 15,7a/2600m ja Photo Back/Tommi Kylliäinen 14,4/2100m. Sekä pitkän viikonlopun päätteeksi koko matkan johtanut Teemu Okkolinin Pikku-Hyvä 27,5/2100m.

Aamupäivällä ennen varsinaisia raveja ajetuissa Suomen mestaruus ponilähdöissä A-ponien voittoon ylsi Dynamit III/Nicole Haglund 2.09,8ax ja B-ponien puolella Ernst Rivaldo/Mira Kaappola 41,3a/1600.

Onnistuneita Porin Kuninkuusraveja seurasi paikan päällä sunnuntaina 18.050 henkeä (vertailun vuoksi Kuopiossa v. 2013 31.429) ja pelivaihtoa kertyi 1.682.679,10€ (Kuopiossa 1.738.815,20€).
Osamatkojen tulokset ja videolinkit

 


Lauantain tapahtumia

hullumiesHullumies oriiden avausmatkan voittoon
Seppo Sarkolan valmentama ja ajama Hullumies (Turo) nappasi kärkipaikan heti lähdöstä ja voitti avausmatkan 2100m ajalla 23,3a. Lopussa taisto oli tuimaa, kun kolmatta ilman vetoapua toisen kierroksen kiertänyt Virijori/Jani Ruotsalainen ja sen perässä liftannut tuleva Kuningas Köppinen haastoivat Hullumiehen. Mutta Huittilaisen Talli Hullumiehen omistama 10 -vuotias vastasi melko varmasti maaliin asti voittaen lopulta 0,1 sekunnin erolla kokonaisajassa. Köppinen ohitti maalikuvassa vetoapunsa ollen toinen ja kolmantena kolmatta kiertänyt Vieskerin Valo/Pertti Niveri kiri neljänneksi.
Lähtösuoralla pahoin laukannut suosikkeihin kuulunut Rapin Aatos/Mika Forss menetti mahdollisuutensa Kuninkuuteen samantien tullen hylätyksi. Heti lähdössä laukannut Boker/Esa Holopainen säästyi hylkäykseltä,  mutta jäi Kuninkuutta ajatellen jo ratkaisevan tuntuisesti 2,0 sekuntia voittajalle.

 

saaga sSaaga S tammojen avausmatkan kirivoittaja
Matti Nisosen ajama Ilkka Pyysalon valmentama ja omistama Saaga S (Turo) vei tammojen avausmatkalla kirivoiton. Nisonen ei löytänyt alussa paikkaa parijonosta kasiraiteelta startanneelle Saaga S:lle ajaen alun tarkkailun jälkeen eteenpäin aina johtopaikalle asti toiseen kurviin mentäessä. Kauaa ei Nisonen johtopaikasta nauttinut, vaan luovutti sen radalta 12 eteenpäin ajaneelle Vislakka/Mika Forssille kierros juostuna.
Maalisuoralle kaarruttaessa Saaga S sai kiritilaa ja spurttasi iloisesti selvään voittoon ennen 5.sisältä kiritilaa saanutta ja maalisuoraa uloimpana hyvin kirinyttä tulevaa Kuningatarta Mokomani/Jukka-Pekka Kauhasta.
Alussa keulat sisältä pitänyt ja ne Saaga S:lle luovuttanut Vaiva/Seppo Markkula jaksoi kolmanneksi Vislakan hyytyessä neljänneksi. Tuleva kokonaiskilpailun kakkonen Sekottaja/Jarmo Saarela aloitti urakkansa sijalla 10.
Hopihopi/Hannu Hietanen otti sille harvinaisen lähtölaukan ollen maalissa viimeisenä eli 11.  Jo ennen auton irtoamista pahoin laukannut Topin Musta/Tuomo Ojanperä hylättiin ja se oli ulkona tittelin tavoittelusta heti kättelyssä.
Saaga S:n kasvattajia ovat Susanna, Juha ja Juhani Keskimaunu. Hoitaja Milla Pyysalo.

kihiseeKihiseestä Pikkuprinssi
Eero Laitisen valmentama ja ajama, Ilkka Laitisen omistama Kihisee (Kihi T) voitti 4 -vuotiaiden Pikkuprinssin kirittyään maalisuoralla johtaneen Taruntuuli/Esa Holopaisen takaa ykkösenä maaliin. Voiton ratkaisi Laitisen mukaan Taruntuulen lyhyt haparointilaukka n. 100 jäljellä, jolloin ote siirtyi pysyvästi Kihiseelle. Taruntuuli säästyi hylkäykseltä ja sai pitää kakkossijansa. Pälvi Pöyhösen kasvattama nelivuotislupaus tienasi kymppitonnin ajalla 26,7a/2100m. Ennakkosuosikki Vapperi/Harri Kotilainen kiri viimeiset 800 kolmatta ilman selkää ja riitti tällä kertaa vain kolmanneksi.

turnausTurnaus ja Susanna Visuri Montèn Suomen mestarit
Kylmäveristen Montèn Suomen mestariksi selvisi Lumijokilaisten Heikki Mikkolan ja Anja Sianojan omistama Turnaus ratsaillaan huittislainen Susanna Visuri. 10 -vuotias Juhani Särkelän kasvattama ja Kalevi Virkkusen valmentama Turon jälkeläinen aloitti isäoriinsa juhlat heti päivän avauslähdössä (muut päivän turolaiset voittajat olivat Pikkukahveli, Saaga S ja Hullumies).
Turnaus matkasi varsin sekalaisissa tapahtumissa koko ajan kärkijoukoissa ja hankkiutui lopulliseen ja pitävään piikkiin viimekurvissa. Voittoaika oli 28,5/2100m.
Lahdessa ja Mikkelissä lämminverisillä suurvoittoihin yltänyt Jenni Nevalainen joutui nyt tyytymään kakkoseen hevosellaan Madrid ja kolmantena maaliin kiri Krobi/Saara Eerola.

Surprise Lordille rataennätys
Lämminveristen puolella tuore BWT Hellionin juoksema Porin rataennätys 11,2a korjautui uusille sekuntiluvuille Surprise Lordin (Classic Response) toimesta nyt numeroin 09,9a/1600m. Iikka Nurmonen yritti ensin keulaan ohi Bret Boko/Ari Moilasen muttei päässyt ja jatkoi sitten 2.ulkonan Oracle/Mika Forss takana. Takasuoralla oli kiriinlähdön aika ja Surprise Lord ottikin johtopaikan haltuunsa jo viime kurviin mentäessä. Maalisuora oli tällä kertaa Jalohepo Oy:n kasvattamalle ja omistamalle, Kati Lindsbergin valmentamalle 8 -vuotiaalle oriille pelkkä muodollisuus Iikan keskittyessä tuulettelemaan maalisuoralla.
Kiikku's Lordi/Juha Utala tuikkasi sisäratajuoksun jälkeen yllätyskakkoseksi ajalla 10,7a ennen kolmanneksi kestänyttä Bret Bokoa 10,9a.

Tarantino ja Hilight Kemp ihastuttivat
Vankat juoksut tekivät Toto75 -lähdöissään suosikkeihin kuulunut Ivar Holmlundin Tarantino (Goetmals Wood) sekä yllättäjä Tapio Perttusen Hilight Kemp (Striking Sahbra), jotka molemmat pystyivät voittoihin johtavan rinnaltakin ja vieläpä samalla ajalla 13,3a/2100m.
Kylmäveristen tasoitusajon voittanut Pikkukahveli (Turo) kulki nyt ravia ja väkivahvan esityksen päätteeksi kellotutti voltista kovan ajan 23,1/2100m (vertailun vuoksi Hullumiehen voittoaika auton takaa samalla matkalla oli 23,3).
Lämminveristen pitkässä voltissa selvän kirivoiton otti Ari Moilasen tutun luotettavasti ajamana Ari-Pekka Pakkasen valmentama tamma Bottoms Up (Daguet Rapide) ajalla 15,4/3100m.

Oikea Toto75 -rivi:
Lähtönro: Hevonen/ohjastaja/km-aika: Voittajakerroin: 75 arvo:
 I 1 Kihisee/Eero Laitinen 26,7a/2100
6,42 5,10€
 II 4 Bottoms Up/Ari Moilanen 15,4/3100 6,14 15,00€
 III 8 Saaga S/Matti Nisonen 24,0a/2100 7,37 47,90€
 IV 5 Hullumies/Seppo Sarkola 23,3a/2100 18,68 381,50€
 V 4 Tarantino/Ivar Holmlund 13,3a/2100 4,12 631,20€
 VI 10 Hilight Kemp/Tapio Perttunen 13,3/2100 18,55 11.225,10€
 VII 3 Surprise Lord/Iikka Nurmonen 09,9a/1600 1,88 11.225,10€
Voitto-osuudet: 7 oikein: 11.225,10€, 6 oikein: 96,80€, 5 oikein: 6,60€. Viikkovaihto: 621.120,11€.

Muissa lähdöissä voittajaseremonioihin pääsivät tuplavoittaja Hannu Torvinen ajokeillaan Around The Sun (Express It) 15,0a/2100m ja Classic Wave (Diesel Don) 14,9a/2100m, nimipäiväsankarin Kimmo Niemelän Hexan Voksu (Vokmar) 25,6a/2100 ja päivän päätteeksi vahvan esityksen johtavan rinnalta tehnyt Risto Tupamäen kotikasvatti Hanslankari (R.T. Sankari) 24,8a/2100m.

A-ponien lähdössä voitton ylsi Marjaleena/Sara Niemi 2.36,3x ja B-ponien lähdössä Smedens Andiamo/Jenni Rautiainen 59,4.

Yleisöä Poriin loistavissa olosuhteissa ajettuja kisoja oli saapunut seuraamaan lauantaina 15.421 henkeä (vertailun vuoksi Kuopiossa v. 2013 27.531) Toton kokonaisvaihtoa kertyi 2.036.135,71€ (Kuopiossa 2.772.800,21€).


Avausmatkan lähtöradat
Tämän kauden aikana saman ajan ilmoittautumispäivään (maanantai 21.7.) mennessä juosseiden Kemun Tutun ja Vislakan välillä suoritettiin arvonta eturivin ja takarivin lähtöradoista. Molemmat olivat nopeustilastossa kahdeksannella sijalla, joten niiden välillä tuli arpoa, kumpi pääsee eturiviin ja kumpi takariviin. Arvonnassa Kemun Tutu sai eturivin paikan ja Vislakka lähtee takarivistä.

Mukaan päässeet oriit 2100m lähtöradat:

1) Hurja-Ero / Jari Nylund
2) Virijori / Jani Ruotsalainen
3) Boker / Esa Holopainen
4) Elias Intomieli / Hannu Hietanen
5) Hullumies / Seppo Sarkola
6) Metkutus / Juha-Matti Paavola
7) Rapin Aatos / Mika Forss
8) Camri / Tuomas Pakkanen
9) Köppinen / Ari Moilanen
10) Rikelme / Harri Koivunen
11) Vieskerin Valo / Pertti Niveri
12) Tapsan Tahti / Tapio Perttunen

1609m radat käänteiset 1-8 ja 9-12.

Poisjääntejä ei tullut, joten varahevosia ei päässyt kisaan mukaan.

I varahevonen: Ponnen Onni / Arto Hammar
II varahevonen: Keisar / Hannu Torvinen

Ilmoitetuista valitsematta jäivät:
Sopun Haaste
B. Vilunki
Suivikas
Suikun Rilla

Mukaan päässeet tammat 2100m lähtöradat:

1) Vaiva / Seppo Markkula
2) Mian Mari / Kari Rosimo
3) Kemun Tutu / Kari Venäläinen
4) Hopihopi / Hannu Hietanen
5) Martsa / Heikki Karjula
6) Mokomani / Jukka-Pekka Kauhanen
7) Yllin Kyllin / Teemu Okkolin
8) Saaga S / Matti Nisonen
9) Aino-Ilona / Arto Hammar
10) Topin Musta / Tuomo Ojanperä
11) Sekottaja / Jarmo Saarela
12) Vislakka / Mika Forss

1609m radat käänteiset 1-8 ja 9-12.

 Poisjääntejä ei tullut, joten varahevosia ei päässyt kisaan mukaan.

I varahevonen: Noriko / Jani Ruotsalainen
II varahevonen: Pristiina / Oiva Käsnänen

Ilmoitetuista valitsematta jäivät:
Härmän Aurora
Poljento
Joivi