ravitieto.fi

- enemmän raviurheilusta -

PONIRAVIURHEILU

Poniravilähtöjä ajetaan niin tavallisten ravien yhteydessä kuin omina poniraveinaan. Yleisin juostava matka on 1000–2100 metriä. Poniravilähtöihin ei pelata totoa. Asiaa myös nuorisravikerhoista ja poniravikouluista.

Ponit kilpailevat omissa lähdöissään kahdessa kategoriassa:
A-kategoria: säkäkorkeus enintään 107 cm, shetlanninponit.
B-kategoria: säkäkorkeus 107,1-130 cm, muut puhdasrotuiset ponit ja yli 107 cm korkeat, muutoin A-kategorian mukaiset shetlanninponit.

Kummassakin kategoriassa kilpaillaan sekä kärry- että montélähdöissä. Monté- ja kärrylähtöjen säännöt eroavat toisistaan ohjastajan vaatimuksissa. Pääosa vuosittain ajetuista noin 400 ponilähdöstä on kärrylähtöjä.

A-kategorian ponilähdöissä voi ohjastaa 10-vuotias ohjastaja, hankittuaan Suomen Hippos ry:n myöntämän poniajoluvan (P1-ajolupa). P-luvan ajo-oikeus päättyy ohjastajan täytettyä 19 vuotta. B-kategoriassa ohjastajan alaikäraja on 12 vuotta, eikä yläikärajaa ole määritetty.

Raviurheilevan nuorisoväen kesän kohokohtana on jo useampana kesänä komeillut oma suurtapahtuma, joka kantaa nimeä Ponikuninkuusravit. Vuoden 2013 Ponikuninkuusravit järjestettiin Porissa, vuoden 2014 Härmässä ja vuoden 2015 Ypäjällä.
Vuonna 2016 ponikuninkuuksista kisataan Virpiniemen radalla 6.-7.8.

Ponilähtöjen lähtölistat ja tulokset julkaistaan Suomen Hippoksen sivuilla.

Vuonna 2015 Suomessa järjestettiin yhteensä virallista 470 ponilähtöä ja pelkästään poneille suunnattuja raveja ajettiin 17 kpl. Lähtöihin osallistui yhteensä 592 ponia 433:n ohjastajan ajamina.

Uusi ponilisenssijärjestelmä astui voimaan 1.1.2015

Ponilisenssijärjestelmä uudistui 1.1.2015 alkaen. Uudistuksen myötä ponilisenssi on kolmiportainen ja se on jaoteltu ikäluokittain. Ponilisenssin ja ajolupien ikärajat lasketaan jatkossa syntymävuoden mukaan.
Lue lisää Hippoksen tiedotteesta.

Nuorisoravikerhot

Yli kahdellakymmenellä raviradalla toimii nuorisoravikerho. Kerhojen puitteissa ravinuoret järjestävät kursseja, retkiä ja erilaisia tapahtumia. Nuorisoravikerhon toimintaan voi tulla mukaan kuka tahansa raviurheilusta kiinnostunut.
Ikärajaa ei toiminnassa ole, ja ravinuorissa onkin monia alle kouluikäisiä lapsia ja yli 18-vuotiaita. Hevostietämystä sinulla ei tarvitse olla, koska tarkoituksena on tutustua yhdessä hevosiin ja raviurheiluun. Nuorisoravikerhoissa harrastaminen on hauskaa, edullista ja turvallista.

Lisätietoja nuorisoravikerhoista löytyy Hippoksen sivuilta.

Poniravikoulut

Poniravikoulu on ratsastuskoulun tapaan toimiva turvallinen paikka ohjattuun toimintaan ponien ja hevosten kanssa. Poniravikoulussa perehdytään ajamisen lisäksi ponien hoitoon ja ruokintaan. Kursseja järjestetään eritasoisille harrastajille poninhoidon alkeista kilpailuihin ja valmentamiseen keskittyviin kursseihin saakka.

Tietojen lähde: www.hippos.fi/nuoriso/poniraviurheilu, josta löytyy paljon lisätietoja lajista.

Poniraviurheilun puolelta ovat kannuksensa hankkineet monet nykyään hevosilla hienosti menestyvät ohjastajat/valmentajat. Mieleen tulee nimet Emma Väre, Henna Halme, Joni-Petteri Irri, Santtu Raitala ja Iikka Nurmonen, jotka kaikki ovat aloitelleet uraansa poniraviurheilun puolella.

Ponikuninkuusravit järjestettiin viimeksi 10.-11.8.2019 Joensuun linnunlahdella. Ponikuninkaallisina juhlittiin uusia sekä vanhoja nimiä.

 

Amazon
Poniruhtinatar Amazon ja Moona Espo. Kuva: Hippos / Suvi Hakkarainen.

 

 

 

 

Poniravikouluja

kouvola ravinuoret

Kouvolan Poniravikoulu


seinajoenponikoulu

Seinäjoen Ponikoulu


teivonponikoulu

Teivon Ponikoulu


Muut Poniravikoulut löytyy osoitteesta:
www.hippos.fi/nuoriso/poniraviurheilu/poniravikoulut