ravitieto.fi

- enemmän raviurheilusta -

Tällä sivulla laaja katsaus totopeleihin.


logototo

Tässä esittelyssä kaikki pelattavissa olevat pelimuodot. Kaikki hevospelit Suomessa 1.1.2017 alkaen järjestää Fintoton, Veikkauksen ja RAY:n yhdistyttyä yhdeksi yhtiöksi uusi Veikkaus.
Totoa pelataan 4.4.2017 alkaen osoitteessa https://www.veikkaus.fi/fi/toto.

Totoa pelataan kaikkina muina päivinä, paitsi jouluaattona ja joulupäivänä. Toto-pelien kokonaismyynti Suomessa kotimaan kohteisiin vuonna 2017 oli yhteensä 240 miljoonaa euroa.
Suomen lisäksi Veikkaus järjestää totopelejä myös ulkomaille, Ruotsiin ja Ranskaan miltei joka päivä.

Totoa voi pelata Toto-pelipisteissä ympäri Suomen ja raviradoilla joko suullisesti tai täyttämällä "slipin" (pelikupongin). Pelejä voit pelata Veikkauksen nettipalvelun lisäksi myös raviradoilla sekä noin 950 myyntipisteessä ympäri Suomen. Suosituinta pelaaminen on nykyisin internetissä, jossa pelattiin v. 2017 kokonaisvaihdosta n. 65%.
Totopelaamisen ikäraja on kaikissa pelimuodoissa 18-vuotta. Totopelejä ei voi ostaa velaksi tai luottokortilla.

Uudella, valtion kokonaan omistamalla Veikkaus Oy:llä on yksinoikeus toimeenpanna kaikkia rahapelejä Suomessa. Rahapelitoiminnan tuotot käytetään jatkossakin yleishyödyllisiin tarkoituksiin sosiaali- ja terveysjärjestöille, taiteelle, liikunnalle, tieteelle, nuorisotyölle sekä hevosurheiluun ja -kasvatukseen.

Suomen yli 74 000 hevosella on merkittävä rooli suomalaisten työllistäjänä, harrastuskumppanina sekä hyvinvoinnin ja kunnon edistäjänä. Hevosala työllistää yli 15 000 suomalaista ja hevostalleja maassamme on 16 000, yhtä paljon kuin muita kotieläintiloja yhteensä.

Voittaako suosikki aina? No ei voita, mutta ainahan suosikilla etukäteen on parhaimmat mahdollisuudet voittaa. Siksihän sitä pelataankin eniten - sillä on siis pienin voittokerroin.
Mutta ravilähtöön liittyy niin paljon muuttujia: juoksunkulku, laukat, radan kunto ja sopivuus hevosen liikkeille ja juoksutyylille, ohjastajan ratkaisut ym ym.  Siksipä totopelaaminen on kiehtova laji ja siinä ei koskaan pääse täydellisyyteen eli, että kaikki pelit osuisivat!

Totopelaamista voi lähestyä jopa tieteelliseltä pohjalta vuosikausien kartuttamien tietojen perusteella tai sitten vain tunteellisella puolella esim. hevosen nimeen perustuen. Ekaa kertaa pelaavan kannattaakin aloittaa näin. Tieteellinen pohja usein murtuu samantien johtuen juuri suuresta muuttujien määrästä.

Lisätietoa: Totopelien säännöt löytyy osoitteesta www.veikkaus.fi/fi/toto kohdasta Tieto ja säännöt. Katso myös valmiit Porukkapelit.

TOTO75

Pelataan lauantaisin eri radoilla 5.1.2019 alkaen. Toto75-peliä pelataan myös Ruotsin pääpelinä lauantaisin sekä myös joinain sunnuntaina.
Valitse voittajahevoset seitsemään lähtöön. Voittoon oikeuttavat 7, 6 ja 5 oikein tulokset, mutta voit halutessasi pelata vain 7 oikein voittoluokkaa, jolloin voitto maksetaan 2,5-kertaisena. Voit halutessasi merkitä lähtöihin kaksi varahevosta, jotka korvaavat mahdollisesti lähdöistä poisjääneet hevoset. Mikäli varahevosia ei itse valitse niin pelijärjestelmä antaa varahevoset automaattisesti sen hetkisen pelatuimmuusjärjestyksen mukaan. Pelin pienin panos on 0,05 euroa ja voittoina jaetaan 65% pelivaihdosta. Järjestelmän kokonaishinta lasketaan kertomalla eri lähtöihin laitettujen merkkien määrä keskenään, esim. järjestelmä 2x5x4x1x5x4x1 sisältää 800 riviä eli se maksaa 40 euroa. Peli on erittäin vaikea, koska lähtöjä on niin monta ja järjestelmän hinta nousee äkkiä varsin korkeaksi. Jos olet aloitteleva totopelaaja, niin kannattaa aloittaa helpommista pelimuodoista kuten voittaja- tai sijapeli. Niissä pääsee useammin voiton makuun! Toto75-peliä kannattaakin pelata porukalla. Pienin palautus 5 oikein tuloksille on 2€.

TOT064

Toto64-peliä pelataan keskiviikkoisin Vermoon 2.1.2019 alkaen ja useana päivänä viikossa Ruotsiin. Pelissä valitset kuuteen ennakkoon ilmoitettuun lähtöön voittajahevoset. Voittoon on mahdollisuus 6, 5 ja 4 oikein -tuloksilla. Halutessasi voit osallistua vain 6 oikein -voittoluokkaan, jolloin mahdollinen voitto maksetaan 2,5-kertaisena.Pienin panos on 0,10 euroa. Voittoina palautetaan panoksista 65 %. Pienin palautus 4 oikein tuloksille on.

TOTO65

Toto65-peliä pelataan maanantaisin Magic Monday raveissa, extra Toto65-päivinä ja muutamana päivänä viikossa myös Ruotsiin. 
Valitse voittajahevoset kuuteen lähtöön. Voittoon oikeuttavat 6 ja 5 oikein tulokset, mutta voit halutessasi pelata vain 6 oikein voittoluokkaa, jolloin voitto maksetaan kaksinkertaisena! Voit halutessasi merkitä lähtöihin kaksi varahevosta, jotka korvaavat mahdollisesti lähdöistä poisjääneet hevoset. Mikäli varahevosia ei itse valitse niin pelijärjestelmä antaa varahevoset automaattisesti sen hetkisen pelatuimmuusjärjestyksen mukaan. Pelin pienin panos on 0,10 euroa ja voittoina jaetaan 65% pelivaihdosta. Järjestelmän kokonaishinta lasketaan kertomalla eri lähtöihin laitettujen merkkien määrä keskenään, esim. järjestelmä 2x5x4x1x5 sisältää 200 riviä eli se maksaa 20 euroa.
Pelin pienin alavoiton raja on 1.1.2015 alkaen 2€.

 

TOTO5

Toto5-pelissä valitset viiteen ennakkoon ilmoitettuun lähtöön voittajahevoset. Toto5-peliä pelataan Suomen pääpelinä tiistaisin ja usein myös Ruotsin raveihin.
Valitse voittajahevoset viiteen lähtöön. Voit halutessasi merkitä lähtöihin kaksi varahevosta, jotka korvaavat mahdollisesti lähdöistä poisjääneet hevoset. Mikäli varahevosia ei itse valitse niin pelijärjestelmä antaa varahevoset automaattisesti sen hetkisen pelatuimmuusjärjestyksen mukaan. Pelin pienin panos on 0,10 euroa ja voittoina jaetaan 65% pelivaihdosta. Järjestelmän kokonaishinta lasketaan kertomalla eri lähtöihin laitettujen merkkien määrä keskenään, esim. järjestelmä 2x5x4x1x5 sisältää 200 riviä eli se maksaa 20 euroa.
 

TOTO4

Toto4-pelissä valitset neljään ennakkoon ilmoitettuun lähtöön voittajahevoset. Toto4-peliä pelataan lähes joka päivä Suomen ja Ruotsin raveihin.
Valitse voittajahevoset neljään lähtöön. Voittajan halutessasi merkitä lähtöihin kaksi varahevosta, jotka korvaavat mahdollisesti lähdöistä poisjääneet hevoset. Mikäli varahevosia ei itse valitse niin pelijärjestelmä antaa varahevoset automaattisesti sen hetkisen pelatuimmuusjärjestyksen mukaan. Pelin pienin panos on 0,20 euroa ja voittoina jaetaan 65% pelivaihdosta. Toto4-systeemien rivimäärä lasketaan kertomalla kohdelähtöihin merkittyjen hevosten lukumäärät keskenään. Kertomalla saatu rivimäärä panoksella, muotoutuu pelin hinta. Jos merkitset ensimmäiseen osalähtöön kolme hevosta, toiseen neljä, kolmanteen yhden (puhutaan Toto4-varmasta) ja neljänteen viisi, määräytyy hinta laskemalla 3 * 4 * 1 * 5 = 60 riviä * panos (peruspanoksella 20 senttiä systeemin hinta 12 euroa).

SALAMA pikapeli

Toto4-, Toto65- ja Toto76 -pelit voit pelata myös pikapelinä. Salama on peleistä helpoin: astelet vaan pelipisteelle ja sanot "salama" ja summan, jonka olet valmis sijoittamaan! Pikapelissä määrittelet siis vain pelin maksimihinnan ja Toto-järjestelmä tekee pelin puolestasi. Voit halutessasi valita itse osan hevosista ja antaa järjestelmän arpoa loput. Salamaa voi pelata myös Fintoton nettipelissä.

 

PÄIVÄN DUO

Pelataan kaikissa totoraveissa joka päivä ilmoitettuihin lähtöihn, yleensä lähdöt 6 ja 7, lauantaisin Toto76 -raveissa lähdöt 6-7 alkaen 28.10.2017. Valitse voittajahevoset kahteen ilmoitettuun lähtöön. Pienin panos on yksi euro ja voittoina palautetaan 75% pelivaihdosta. Päivän Duon hinta lasketaan kertomalla ensimmäiseen osalähtöön pelaamasi hevoset toiseen osalähtöön pelaamillasi hevosilla ja tulo kerrotaan panoksella. Esimerkki. Jos pelaat ensimmäiseen osalähtöön kolme hevosta ja toiseen kaksi ja panoksesi on euron, maksaa Päivän Duosi kuusi euroa (3 * 2 = 6 kertaa minimipanos 1 € = 6 €).

 

TROIKKA

Pelataan joka päivä yhteen tai kahteen lähtöön. Pelimuoto on noussut toiseksi suosituimmaksi kaksarin jälkeen vuonna 2013 37.7 mlj. euron vaihdollaan. Troikassa pelataan kolmea parasta hevosta maaliintulojärjestyksessä. Pienin panos on 0,50 euroa ja voittoina palautetaan 70% pelivaihdosta. Troikka on haastava peli. Troikkapulman ratkaisemiseen on olemassa erilaisia tekniikoita. Jos Troikka on mielestäsi selvää pässinlihaa, voit pelata kolme parasta suoraan. Tällöin pelin hinta on yhtä kuin panos. Yleensä Troikan kiinnisaamiseen vaaditaan systeemi. Voit pelata suosikkisi vaikkapa ristiin. Systeemin hinta lasketaan tällöin yksinkertaistettuna seuraavalla tavalla: Yläriville pelattujen hevosten lukumäärä kertaa toiselle riville pelattujen hevosten lukumäärä vähennettynä yhdellä. Tämä tulos kerrotaan vielä kolmannelle riville pelattujen hevosten lukumäärä vähennettynä kahdella. Eli jos pelaat neljä hevosta ristiin: 4 * 3 * 2 = 24 yhdistelmää * panos (peruspanoksella 50 senttiä pelin hinta = 12 euroa). Jos pelataan ns. pyramidisysteemiä, lasketaan yhdistelmien määrä samalla tavalla. Esimerkiksi, rastattaessa yläriville mahdollisia voittajia kolme kappaletta, keskiriville mahdollisia toiseksi tulijoita neljä kappaletta ja alariville mahdollisia kolmanneksi tulijoita kuusi kappaletta, muotoutuu yhdistelmien määrä yhtälöllä: 3 * 3 * 4 = 36 yhdistelmää * panos = Troikka-pelisi hinta. Yhden kautta pelattaessa hinta lasketaan kaavalla: keskirivin hevosten lukumäärä kertaa alarivin hevosten lukumäärä vähennettynä yhdellä. Selkeyttävä esimerkki; jos pelaat yhden hevosen kautta toiselle sijalle neljä hevosta ja kolmannelle sijalle seitsemän hevosta, 4 * 6 = 24 yhdistelmää * panos = Troikka-pelisi hinta. Vaikeeako? no on se alkuun :)

ristiintroikkayhden ristiintroikka

 

KAKSARI

Pelataan kaikissa totoraveissa kaikkin lähtöihin. Kaksari on Suomen suosituin peli, koska siinä voi päästä pikkurahallakin kiinni kunnon kertoimiin. Valitse kaksi hevosta, joiden arvelet tulevat maaliin ensimmäisenä ja toisena, keskinäisellä maaliintulojärjestyksellä ei ole merkitystä. Tätä seikkaa ei voi aloittelevalle totoajalle tarpeeksi korostaa. Voi sitä hukkaan heitettyjen voittotositteiden määrää, kun on luultu että myös oikea järjestys pitää tietää. Pienin panos pelissä on yksi euro ja voittoina palautetaan 79% pelivaihdosta. Systeemejä on tarjolla periaatteessa kahta eri lajia. Yhden kautta pelattaessa valitset luottohevosen, jonka pitää siis sijoittua kahden parhaan joukkoon. Parikavereita voit ottaa niin paljon kuin haluat ja peli maksaa panos kertaa "parikaverien” lukumäärä. Esimerkiksi, jos pelaat yhden kautta seitsemän hevosta viiden euron panoksella, maksaa peli 35 euroa. Voit pelata lähdön myös "läpi", eli yhden kautta kaikki muut hevoset. Jos lähtö on mielestäsi tasainen, etkä löydä luottohevosta saati suoraa Kaksaria, voit pelata myös useamman hevosen ns. ristiin, jolloin riittää että mitkä tahansa pelaamistasi kahdesta hevosesta sijoittuvat kahdelle ensimmäiselle sijalle lähdössä. Pelin hinta lasketaan kaavalla yhdistelmien määrä kertaa panos eli esim. 4 ristiin maksaa minimipanoksella 6€.

Suomalaisten ravipelien ykkönen Kaksari vietti 9.6.2016 kuusikymppisiään. Kaksarin palautusprosentti nostettiin 1.9.2016 alkaen kesän kokeilun jälkeen pysyvästi 85%:n (aiemmin 79%).

ristiinkaksarit

 

VOITTAJAPELI

Pelataan kaikissa totoraveissa kaikkiin lähtöihin. Valitse hevonen, jonka arvelet voittavan lähdön. Pienin panos on yksi euro ja voittoina palautetaan 85% pelivaihdosta. pelimuodossa pärjäämisen todennäköisyys on tuntuva, voi Voittajaa suositella lämpimästi niin ensialkajille kuin konkareillekin. Minimipanos on yksi euro ja kattoa ei ole, voittoina palautetaan 88% pelivaihdosta. Joskus harvoin hevoset saapuvat maaliviivalle täysin tasapäin ja voitto joudutaan jakamaan kahteen osaan. Tällöin on siis kaksi oikeaa merkintää Voittaja-pelissä ja kertoimet puolittuvat. Jäät kannattaa pitää kuitenkin hatussa panoskokoja mietittäessä, sillä kiistaton tosiasia on se, että Suomessa Voittaja-pelin vaihdot eivät ole järin huomattavia. Pitää siis harkita ja laskea panoksen suuruus suhteessa lähdön vaihtoon. Jos panoskoko on liian suuri, ollaan pian tilanteessa, jossa pelataan niin sanotusti itseä vastaan. Eli horjutetaan omalla panostuksella kerroin liian matalaksi.

 

SIJAPELI

Pelataan kaikissa totoraveissa jokaiseen lähtöön. Sijapeli on totopeleistä helpoin. Siinä haetaan kolmen parhaan joukkoon sijoittuvaa hevosta. Sillä, onko hevonen lopulta ensimmäinen, toinen tai kolmas, ei ole väliä. Se riittää, että pelaamasi hevonen selviää kärkitrioon. Mikäli lähtölistassa on vain 4-6 hevosta, tulee pelatun hevosen sijoittua kahden parhaan joukkoon. Pienin panos on yksi euro ja voittoina palautetaan 88% pelivaihdosta . Kertoimet ovat suuren osumistodennäköisyyden vuoksi matalahkoja, mutta voi sitä voittamisen helppoutta! Myös Sijassa kannattaa vaihtoa pitää silmällä, sillä pelimuoto kerää Toto-peleistä pienimmät vaihdot. Kuten Voittajassa, myös Sijapelissä on vaarana se, että sahaa liian suurella panostuksella omaa oksaansa poikki.

 

FINAALIPELIT

Finaalipeliä pelataan kilpailuihin, joissa ajetaan karsintalähtöjä tai osakilpailuja finaalin kanssa samana päivänä tai saman viikonlopun aikana. Pelimuodot ovat Voittaja ja Troikka.
Huom! Finaalipeli löytyy pelijärjestelmässä aina sen päivän alta, jolloin pelin tulokset selviävät.

Kaviovakio - ravurit vihreälle kupongilla

Hevosvakio eli Kaviovakio pelataan keskiviikkoisin kasivakiona Toto65-lähdöissä. Kohteissa veikataan parhaiten sijoittuvaa hevosta kolmesta vaihtoehdosta merkeillä 1 X 2. Kohteet valitaan niin, että lähdön eniten T-pelissä rastattu kolmikko muodostaa kuhunkin lähtöön kolmintaistelun, ja 4-6 eniten pelattua toisen kolmintaistelun. Kaviovakion kohdelähdöt ovat T65 -lähdöt 3-6, joista jokaisesta on kaksi kolmintaistelua ja lauantain kaviovakiokohteet ovat T76 -kohdelähdöistä 2-7.

Jos Kaviovakioon nimetty hevonen jää pois, käytetään Vakion sääntöjen mukaan arvottua tulosta samaan tapaan kuin peruuntuneissa jalkapallo-otteluissa.
Jos kaikki hevoset hylätään tai tulee tasapääjuoksu eli ”tasapeli”, oikea merkki kohteessa on ensin mainittu kilpailija, joukkue tai tulosvaihtoehto eli ykkönen.

Arki-iltojen pääravit kuten Vermon Toto65 alkavat kello 18.

Pitkävedon hevoskohteet

Siinä veikataan ravilähtöjen voittajia keskiviikon Toto65- ja lauantain Toto76-lähdöistä. Valittavana on lähdön kolme nimettyä ennakkosuosikkia ja Muu voittaja -vaihtoehto. Kohteet avataan pelattaviksi 4-8 tuntia ennen ravien alkua. Peliaika päättyy noin tunti ennen kunkin lähdön alkua.

Jos Pitkävedossa nimetty hevonen jää pois, kaikki saman kohteen vaihtoehdot menevät maksuun kertoimella 1,00 pelin avautumisesta saakka. Sääntöjen mukaan siinä tilanteessa, että on mahdollista päästä yli 100 prosentin palautukseen, kerroin on kaikille 1,00.


 

Lopetettuja pelimuotoja:

TOTO76

Pelattiin lauantaisin eri radoilla vuosina 2015-2018 Toto75 -pelin tilalla. Valitse voittajahevoset seitsemään lähtöön lähdöissä 4-10.
Peliaika päättyy klo 15:30 (ensimmäisen kohdelähdön tapahduttua hyväksytysti).
Voittoon oikeuttavat 7 ja 6 oikein tulokset, mutta voit halutessasi pelata vain 7 oikein voittoluokkaa, jolloin voitto maksetaan kaksinkertaisena. Jakosumma jaetaan suhteessa 50-50% 7 ja 6 oikein tulosten kesken.
Pelin pienin panos on 0,05 euroa ja voittoina jaetaan 65% pelivaihdosta. Järjestelmän kokonaishinta lasketaan kertomalla eri lähtöihin laitettujen merkkien määrä keskenään, esim. järjestelmä 2x5x4x1x5x4x1 sisältää 800 riviä eli se maksaa 40 euroa.
Voit halutessasi merkitä lähtöihin kaksi varahevosta, jotka korvaavat mahdollisesti lähdöistä poisjääneet hevoset. Mikäli varahevosia ei itse valitse niin pelijärjestelmä antaa varahevoset automaattisesti sen hetkisen pelatuimmuusjärjestyksen mukaan.
Peli on erittäin vaikea, koska lähtöjä on niin monta ja järjestelmän hinta nousee äkkiä varsin korkeaksi. Jos olet aloitteleva totopelaaja, niin kannattaa aloittaa helpommista pelimuodoista kuten voittaja- tai sijapeli. Toto76 -peliä kannattaakin pelata porukalla.

Muutokset verrattuna Toto75 -peliin
Toto76-pelissä voitto-osuudet kasvavat, kun Toto75-pelistä tuttu viisi oikein-voittoluokka poistuu. Toto75-peliin verrattuna Toto76-pelin ylimmän voittoluokan voitto-osuus on 1,25 kertaa isompi. Kuusi oikein-voittoluokassa voitto-osuudet ovat 2,5 kertaa isommat kuin Toto75-pelissä.
Jackpot käytäntö muuttuu siten, että toteutumattoman voittoluokan rahat jaetaan jo seuraavalla kierroksella 7oikein veikanneiden kesken.
Pelin pienin alavoiton raja on 2€.


 Vain ulkomaisiin pelikohteisiin pelattavia pelejä:

EKSAKTA

Eksaktassa pelaajan on tiedettävä lähdön ensimmäiseksi ja toiseksi sijoittuneet hevoset oikeassa järjestyksessä. Suomessa Eksaktaa voi helmikuun 2015 alusta alkaen pelata Ranskan raveihin ja Toto-pelikohteena oleviin laukkakilpailuihin. Toto-peleistä se on eniten Kaksarin, Suomen suosituimman hevospelin kaltainen. Haastetta on kuitenkin pelaajalle enemmän, koska hevosten keskinäisellä järjestyksellä on merkitystä. Eksaktassa minimipanos on euron ja voitto ilmoitetaan kertoimena.

SIJAPARI

Tiedä kaksi lähdön kolmesta parhaasta. Sijaparissa valitset kaksi hevosta, joiden arvelet tulevan maaliin kolmen parhaan joukossa. Hevosten keskinäisellä tulojärjestyksellä ei ole merkitystä. Sijaparia pelataan Ranskan raveihin sekä Toto-pelikohteena oleviin laukkakilpailuihin Etelä-Afrikassa ja Englannissa.
Pienin panos on yksi (1) euro.

TOTO86

Tiedä kahdeksan lähdön voittajatToto86-peliä pelataan keskiviikkoiltaisin Ruotsiin 22.6.2016 alkaen.
Toto86-pelissä valitset kahdeksaan ennakkoon ilmoitettuun lähtöön voittajahevoset.
Voittoon on mahdollisuus 8, 7 ja 6 oikein -tuloksilla. Pienin panos on 0,05 euroa. Voittoina palautetaan panoksista 65 %.

 

Magic Monday

magicmonday

Peliopas

Ravien käsiohjelma

 

lueohjelmaa


 

ennustaja